Odos ligomis serga ir vaikai, ir suaugusieji

Eliminacinės dietos, pagrįstos IgG antikūnų tyrimu, reikšmė sergant lėtinėmis uždegiminėmis odos ligomis

Autorius: dr. Camille Lieners

Odos ligomis serga ir vaikai, ir suaugusieji. Labiausiai paplitusi ir vis dažnėjanti vaikų odos liga yra atopinis dermatitas. Kitos odos ligos, kaip antai žvynelinė, dilgėlinė ir aknė, dažniausiai užklumpa jau suaugus. Visos šios ligos gali būti nulemtos skirtingų priežasčių ir genetinio veiksnio. Tačiau genetinis veiksnys yra mažiau svarbus nei epigenetinis.
Dirgikliai yra aplinkos toksinai, chemikalai, sunkieji metalai ir maistas! Mityba svarbi daugeliui odos ligų.

Visos minėtos odos ligos veikia imuninę sistemą. Daroma prielaida, kad svarbus vaidmuo tenka 1 tipo alerginei  reakcijai,  tačiau  pastarojo  meto tyrimais nustatyta, kad 20  % atvejų problemą sukelia ne IgE alergija. IgE sukeltas alerginis odos pažeidimas atsiranda iškart po kontakto su alergenu, o IgG nulemtas jautrumas – vėliau, praėjus kelioms valandoms ar dienoms, todėl priežastį nustatyti sudėtinga. Kadangi simptomai nėra specifiniai, pacientui sunku pačiam suprasti, dėl ko jie atsiranda.

Taigi dažnai šie simptomai tampa lėtiniai. Dermatologinės ligos visuomet turi būti vertinamos kaip kompleksiniai imuniniai sutrikimai, apimantys daug  ląstelinių  ir  humoralinių  imuninės  sistemos komponentų. IgE, IgA, IgG, eozinofilų, limfocitų, neutrofilų koncentracija kraujyje ir komplemento sistema turi patofiziologinę sąsają su egzemos sunkumu . Ypač tais atvejais, kai nepatvirtinamos IgE nulemtos alerginės reakcijos, turi būti tiriamas IgG  sukeltas  padidėjęs  jautrumas maistui. 2017 m. paskelbtas tyrimas parodė stiprų IgG nulemto padidėjusio jautrumo poveikį pacientams, sergantiems urtikarija (dilgėline), egzema ir atopiniu dermatitu, palyginti su sveikomis   kontrolinėmis grupėmis.

IgG nulemtas per didelis jautrumas gali pasireikšti bet kokio amžiaus žmonėms. Padidėjusį jautrumą maisto produktams dažniausiai sukelia daug maisto produktų, ne vienas, ir jie gali lemti daugelio organizmo sistemų sutrikimus, įskaitant virškinimo trakto sudirginimą, egzemą, dermatitą ir migreną, o individualius  specifinius  simptomus  gali  sukelti  tik keletas IgG gamybą skatinančių maisto produktų. Pavyzdžiui, pūslelinis dermatitas ir aknė dažniausiai atsiranda dėl padidėjusio jautrumo glitimui. Kai kurie tyrimai rodo, kad vaikams odos pažeidimų gali atsirasti dėl kiaušinių, pieno produktų ir sojų pupelių. Nenuostabu,  nes  šie  alergenai  dažniausiai sukelia alergines reakcijas ir suaugusiesiems. IgG nulemtos padidėjusio jautrumo reakcijos kelia vis didesnį rūpestį Vakarų šalyse ir dėl IgG perdavimo iš motinos kūdikiui per placentą – vis dažniau nuo odos ligų kenčia kūdikiai. Kitas tyrimas rodo, kad IgG reakcijos į jautienos antigenus vaidina pagrindinį vaidmenį vystantis pūlingam hidradenitui.

Bendras visų šių uždegiminių ligų bruožas yra cirkuliuojančių imuninių kompleksų infiltracija audiniuose ir fagocitinių imuninių ląstelių pritraukimas, kad toje vietoje būtų naikinami imuniniai kompleksai. O tai sukelia uždegiminę odos reakciją.

IgG antikūnų tyrimu pagrįstos eliminacinės dietos intervencinių tyrimų yra mažai. 2013 m. tyrime įrodytas visiškas pasveikimas nuo pūlingo hidradenito – uždegiminės lėtinės odos ligos, kuriai būdingi pasikartojantys skausmingi į furunkulą panašūs gumbeliai (mazgeliai) po oda. Iki šiol nebuvo žinomo vaisto ar nuolatinio efektyvaus gydymo nuo šios ligos.

Visiems pacientams buvo nustatytos IgG nulemtos reakcijos į alaus mieles ir kviečius. Pacientai laikėsi griežtos 12 mėnesių dietos be alaus mielių. Laikantis dietos klinikiniai simptomai stabilizavosi, o odos pažeidimai per 12  mėnesių laikotarpį sumažėjo. Taip pat pastebėtas odos pažeidimų atsinaujinimas visiems pacientams po atsitiktinio ar savanoriško alaus ar kitų maisto produktų, kurių sudėtyje  yra  alaus  mielių  ar  kviečių,  pavartojimo. Pagerėjo pacientų, kurie laikėsi dietos, gyvenimo kokybė ir veikla, įskaitant seksualinio aktyvumo atkūrimą pacientams, turintiems kirkšnių ir perigenitalinių pažeidimų.

2010 metų tyrimas parodė, jog alergiškiems pacientams, įskaitant tuos, kurių organizme aptikta tik IgG ir IgA antikūnų, gerokai palengvėjo simptomai ir sumažėjo jautienai specifinių antikūnų kiekis atsisakius galvijų mėsos.

Remiantis „ImuPro“ stebėjimo tyrimų duomenimis, 65 % žvynelinės atvejų,  73,9 %  odos  niežulio, 67,2 % atopinės egzemos ir 67 % aknės atvejų laikantis dietos simptomai gerokai palengvėjo arba visiškai išnyko. Tyrimas parodė, kad simptomai labiausiai palengvėjo pacientams, kurie griežtai laikėsi mitybos rekomendacijų.

 

IŠVADA

Lėtinės uždegiminės odos ligos dažnai siejamos su genetiniu polinkiu. Šio genetinio polimorfizmo klinikinį pasireiškimą gali išprovokuoti aplinkos veiksniai ir maisto alergija. Manoma, kad dažniausia maisto sukeliamų odos pažeidimų priežastis yra IgE nulemtos 1 tipo alerginės reakcijos. Taip iš tiesų yra kalbant apie ūmias alergines reakcijas, bet netaikytina lėtinėms alerginėms reakcijoms. Tokiu atveju reikėtų patikrinti, ar nėra IgG nulemto padidėjusio  jautrumo  maistui,  ir  laikytis  dietos,  iš kurios pašalinti IgG gamybą sukeliantys maisto produktai. Kai kurių maisto produktų tyrimo rezultatai išties dažniau būna teigiami ir jie tikrai dažniausiai sukelia kai kurias ligas, tačiau pasitaiko individualių reakcijų, tad bendros rekomendacijos negali būti taikomos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *